Najbolja 5-minutna vježba za opraštanje

Opraštanje je teško područje za većinu nas.

Svi mi moramo raditi na opraštanju. Zašto? Zato što je svaki čin oprosta, čin ljubavi prema sebi. Opraštanje otvara naša srca za ljubav prema sebi.

Mnogi od nas godinama nose u sebi nešto što ne žele oprostiti. Osjećamo se kao samo-pravednici zbog nečega što nam je netko učinio. To znači da smo zaglavljeni u zatvoru samo-pravedničkog nezadovljstva. Uspjeli smo biti u pravu, no ne uspijevamo biti sretni.

Često u radu sa klijentima čujem: Da ali ne znaš što su mi učinili, to je neoprostivo. Najgore što možemo sebi učiniti je da ne želimo oprostiti. Ogorčenost je poput svakodnevnog gutanja žlice otrova. Akumulira se i šteti nam. Ne možemo istovremeno biti zdravi i slobodni i držati se prošlosti. Da, nisu se ponašali lijepo prema nama. Svejedno, gotovo je. Ponekad mislimo ako oprostimo to znači da je ono što su nam učinili u redu. Otpustite. Dozvolite si biti slobodni. Izađite iz zatvora.

Ako događaj još nije završen, tada se zapitajte zbog čega o sebi mislite tako loše da i dalje to podnosite. Zašto ostajete u takvoj situaciji?

Interesantan fenomen je da kada radimo na opraštanju, drugi ljudi reagiraju na to. Nije nužno otići toj osobi i reći joj da joj opraštamo. Ponekad to želimo učiniti. No, ne moramo.

Bit opraštanja odvija se u našem srcu. Oprost je malo kada ”za njih”. On je za nas.

Odbacimo prošlost i radimo na tome da zavolimo sebe u sadašnjosti. Tada nam se smiješi lijepa budućnost.

Kada volimo sebe dovoljno da se izdignemo iznad stare situacije, tada će razumijevanje i oprost biti laki. I biti ćemo slobodni. Da li te sloboda plaši? Osječaš li se sigurnije zaglavljeno u starom nezadovoljstvu i gorčini?

Otvori svoje srce i promatraj što se događa sa tvojim životom nakon oprosta.

forgiveness

Najbolja vježba za opraštanje

Ako Vam je još uvijek teško oprostiti recite si: Spreman-na sam, voljan- na sam oprostiti. Ponovite onoliko puta koliko je potrebno da osjetite kako u tu izjavu vjerujete. Kada se osjećate spremno oprostiti možete krenuti za vježbom opraštanja.

Sjedite mirno, zatvorite oči i recite: Osoba kojoj trebam oprostiti, (ovdje imenujte osobu), opraštam ti za (navedite za šta). Ponovite nekoliko puta. Zatim zamislite tu osobu kojoj opraštate kako Vam kaže: hvala ti. Vježba bi trebala trajati 5 minuta. Preispitajte svoje srce, potražite teret koji Vas opterećuje potom ga otpustite. Na kraju se fokusirajte na sebe. Recite sami sebi: Opraštam ti za to i to (navedite razlog). Ponavljajte te riječi također 5 minuta. Ovu moćnu vježbu radite jedanput tjedno kako biste se riješili negativnih emotivnih taloga. Ovom vježbom doći ćete do svoga cilja oprosta i otvaranja svoga srca.

Na stranici marinajelic.com možete pronaći više informacija o online programu Vi (ni)ste Vaše misli, online zajednici podrške Put kreacije, Heal Your Life dvodnevnim radionicama najsnažnijem programu za osobni razvoj na svijetu kreiranom osobnom od Louise Hay kao i potpuno besplatno preuzeti Dnevnik zahvalnosti.  

Raduje me što ćete u sadržajima na ovoj stranici pronaći alate, načine, vježbe, inspiraciju i novo znanje koje će Vam poslužiti tijekom transformacije onoga dijela života u kojem želite promjenu.

Raduje me voditi Vas i pratiti na Vašem putu kreacije.

Ostavite komentar