(Ne) vjerujem svemu što mislim

Tko od Vas vjeruje u ideju da način na koji mislite utječe na Vaš život, kreira Vaš život? Tko od Vas vjeruje u to?

Tko od Vas se jutros probudio i svjesno kreirao svoj dan, svoj budućnost? Najveći razlog zašto to ne radite je zbog toga što u to ne vjerujete. 

Ako znate da Vaše misli kreiraju Vaš dan, Vašu svakodnevnicu a time i Vašu budućnost, da li biste ikada ispustili ijednu misao svjesno da ne kreira Vaš dan, da se ne pretvori u iskustvo?

Kada odlučimo prestati razmišljati na način na koji smo prije razmišljali, prestanemo se ponašati kako smo se ponašali i odustanemo od emocija koje su nas oduvijek definirale, zakoračili smo u proces promjene.

Tada dolazi do prvog problema, počinjemo se osjećati neugodno, nelagodno, nepredvidivo i odjednom smo u nepoznatom. Ovo je trenutak kada se definiramo, kada se donosi odluka. Jer najteži dio promjene je odluka da ne donosimo iste odluke i ne radimo iste akcije kao prije. Najteži dio promjene je ne napraviti isti izbor koji smo ranije radili. Najteži dio je napraviti vrijeme za promjenu. Uzeti vrijeme za početak promjena u sebi da bi ih osjetili izvan sebe.

Temelj i početak svake promjene je u definiranju tko sam. Osvještavanje koje su moje kvalitete i snage, moji uspjesi, što me rastužuje, što me čini sretnim, ovisi li moja sreća o mojoj okolini i drugim ljudima ili uspijevam sam biti odgovoran za svoju sreću. Što je to što me pokreće i inspirira da istražujem, učim, otkrivam? Zatim koje misli dominiraju mojim danom, mojoj svakodnevnicom, koje izbore radim, odluke donosim, koja iskustva donose moje odluke i izbori, koja ponašanja me dovode do kojih emocija, koriste li mi sve to, gdje me moje misli vode, želim li ih ponjeti sa sobom u sutrašnji dan, svoju budućnost…

Proces upoznavanja i definiranja sebe nije lak, ali je primaran prije nego počnemo nadograđivati i mijenjati sebe, odgovarati na pitanja što i kako dalje, tražiti izlaz iz prosječnosti, besmisla, patnje, bolesti…

Nakon što znam tko sam i u kojim područjima mi je potrebna promjena, lakše ću definirati, gdje želim stići, na čemu želim raditi i  koji je moj cilj u osobnom razvoju, karijeri, zdravlju, finacijama, obitelji, odmoru, koje su mi vještine i alati potrebni da krenem prema ostvarenju svoga cilja.

Slijedeće važno pitanje u osobnom razvoju je imam li disciplinu i dosljednost ostati vjeran svome cilju ili kažem sebi:  „od ponedjeljka ću, ne sekiraj se stigneš, imaš vremena, pusti, kako ćemo lako ćemo…“ Da li podržavam sam sebe, s kime provodim najviše vremena i tko me ih moga okruženja podržava na putu do moga uspjeha, do ostvarivanja mojih rezultata, gdje mi je potrebno više podrške a gdje mogu sam.  

Šta ćemo sa novim znanjima i alatima napraviti uvijek ovisi isključivo od nas. Koliko će nam vremena trebati zavisi opet isključivo od nas i naše discipline. Dvije osobe od jednog trenera, učitelja, coacha, sa jedne te iste radionice, edukacije, gdje dobiju ista znanja, naprave različite rezultate. Netko napravi u jedom mjesecu veliku promjenu nekome je potrebna godina, dvije, pet. Oboje je u redu. Ne postoji konkurencija na putu kreacije našeg života i postizanja naših rezultata, ciljeva. Ali važno je znati da je uvijek do nas i naše posvećenosti cilju, discipline, dosljednosti. Ako nisam sam odogovoran za svoj život i svoje rezultate te ako krivicu dajem drugim ljudima ili drugim okolnosti, tada lišavam sam sebe svoje snage i moć nad svojim životom predajem drugima.

Dakle, ako razumijemo što radimo i zašto, možemo izgraditi novi misaoni model.

Svaka moja misao, odluka, akcija, ponašanje  i iskustvo doveli su me do toga tko sam i gdje jesam danas, tako će me i svaka današnja misao, odluka, akcija i ponašanje dovesti me do sutra i definirati moju budućnost. Nemojte biti strogi prema sebi, kritizirati se i osuđivati. Svatko od nas radi najbolje što može i zna u svakom trenutku.

Sigurna sam da ste već puno puta u životu čuli da je promjena jedino izvjesno u našem zivotu. Vanjske promjene  dana i noći, vremena, prijatelja, poslova, partnera… Na ovoj stranici posvećujemo se  prvenstveno promjenama unutar nas. Promjeni naših misli, uvjerenja, odluka, ponašanja, emocija.

Cilj nam je iscjeljenje našeg života, iscjeljenje prošlosti nad kojom preuzimamo odgovornost i počinjemo živjeti u sadašnjosti krečući putem slobode neovisno na kojem polju radili, zdravlju, financijama, ljubavi, karijeri…

Prvi korak prema promjeni je preuzimanje odgovornosti, jer nismo odgovorni za traume koje smo doživjeli, ali jesmo za njihovo izlječenje.

Rješenje za sve probleme i izazove u našim životima jeste ljubav prema sebi. Zašto? Zato što kada se ponovno vratimo sebi, probudimo ljubav i mir ponovno u sebi, otkrijemo snagu i moć unutar sebe, prihvatimo sebe, zavolimo sebe, oprostimo i kada postanemo zahvalni osloboditi ćemo se tereta prošlosti. Na taj način ne iscjeljujemo i mjenjamo samo sebe nego i sve oko sebe.

U svakoj situaciji možemo biti žrtva ili pobjednik, svaka situacija može nam biti frustracija ili inspiracija.

Svatko sam za sebe odlučuje.

Na stranici marinajelic.com možete pronaći više informacija o online programu Vi (ni)ste Vaše misli, Heal Your Life dvodnevnim radionicama najsnažnijem programu za osobni razvoj na svijetu kreiranom osobnom od Louise Hay kao i potpuno besplatno preuzeti Dnevnik zahvalnosti i još puno toga.  

Raduje me što ćete u sadržajima na ovoj stranici pronaći alate, načine, vježbe, inspiraciju i novo znanje koje će Vam poslužiti tijekom transformacije onoga dijela života u kojem želite promjenu.

Raduje me voditi Vas i pratiti na Vašem putu.

Odlučite i krenite. Vidimo se u programu.

Ostavite komentar